Rails server not starting and giving error messages

My current ruby version is ruby 2.0.0p247 (2013-06-27 revision 41674)
[x86_64-darwin13.0.0] and rails version is 4.0.0

Every time I run any rails command I get following message first:

/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/[email protected]/gems/bundler
  • 1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:216: warning: Insecure world writable dir
    /
    usr/local in PATH, mode 040777

I was able to create new rails app, but when I start the server using

rails server or rails s

I get following message —

/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/[email protected]/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:216:
warning: Insecure world writable dir /usr/local in PATH, mode 040777=>
Booting WEBrick=> Rails 4.0.0 application starting in development on
http://0.0.0.0:3000=> Run rails server -h for more startup options=>
Ctrl-C to shutdown
serverExiting/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/application/routes_reloader.rb:10:in
rescue in execute_if_updated': Rails::Application::RoutesReloader#execute_if_updated delegated to updater.execute_if_updated, but updater is nil: #<Rails::Application::RoutesReloader:0x007f9019eec2c0 @paths=["/Users/aniruddhabarapatre1/RubyRails/profile/config/routes.rb"], @route_sets=[#<ActionDispatch::Routing::RouteSet:0x007f9019d795c8>]> (RuntimeError) from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/application/routes_reloader.rb:6:inexecute_if_updated’
from
/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/application/finisher.rb:69:in
block in <module:Finisher>'from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/initializable.rb:30:ininstance_exec’
from
/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/initializable.rb:30:in
run' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/initializable.rb:55:inblock in run_initializers’from
/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/rubies/ruby-2.0.0-p247/lib/ruby/2.0.0/tsort.rb:150:in
block in tsort_each' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/rubies/ruby-2.0.0-p247/lib/ruby/2.0.0/tsort.rb:183:inblock (2 levels) in each_strongly_connected_component’
from
/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/rubies/ruby-2.0.0-p247/lib/ruby/2.0.0/tsort.rb:219:in
each_strongly_connected_component_from'from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/rubies/ruby-2.0.0-p247/lib/ruby/2.0.0/tsort.rb:182:inblock in each_strongly_connected_component’
from
/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/rubies/ruby-2.0.0-p247/lib/ruby/2.0.0/tsort.rb:180:in
each' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/rubies/ruby-2.0.0-p247/lib/ruby/2.0.0/tsort.rb:180:ineach_strongly_connected_component’from
/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/rubies/ruby-2.0.0-p247/lib/ruby/2.0.0/tsort.rb:148:in
tsort_each' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/initializable.rb:54:inrun_initializers’
from
/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/application.rb:215:in
initialize!'from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/railtie/configurable.rb:30:inmethod_missing’
from
/Users/aniruddhabarapatre1/RubyRails/profile/config/environment.rb:5:in
<top (required)>' from /Users/aniruddhabarapatre1/RubyRails/profile/config.ru:3:inrequire’from
/Users/aniruddhabarapatre1/RubyRails/profile/config.ru:3:in `block in

' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/rack-1.5.2/lib/rack/builder.rb:55:in `instance_eval' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/rack-1.5.2/lib/rack/builder.rb:55:in `initialize'from /Users/aniruddhabarapatre1/RubyRails/profile/config.ru:in `new' from /Users/aniruddhabarapatre1/RubyRails/profile/config.ru:in `' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/rack-1.5.2/lib/rack/builder.rb:49:in `eval'from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/rack-1.5.2/lib/rack/builder.rb:49:in `new_from_string' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/rack-1.5.2/lib/rack/builder.rb:40:in `parse_file' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/rack-1.5.2/lib/rack/server.rb:277:in `build_app_and_options_from_config'from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/rack-1.5.2/lib/rack/server.rb:199:in `app' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/commands/server.rb:48:in `app' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/rack-1.5.2/lib/rack/server.rb:314:in `wrapped_app'from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/commands/server.rb:75:in `start' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/commands.rb:78:in `block in ' from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/commands.rb:73:in `tap'from /Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/commands.rb:73:in `' from bin/rails:4:in `require' from bin/rails:4:in `'

I’m stuck on this since last 2 days and would greatly appreciate any
help.
Just want to start with Rails and create some apps.
But this initial setup is frustrating.

you can change the port of the server to listen.

rails server -p 3001 or open the terminal and type lsof -i
tcp:portnumber.
kill the process and restart again…
If the error persist than delete the .pid file inside the project
directory
and restart again.
I hope i will work fine.

On Fri, Dec 20, 2013 at 8:07 AM, Aniruddha Barapatre <

Fahad,

Thanks for the response. I tried changing port but getting same error.

As for .pid file, I’m not sure what it its. I tried searching in the
project folder but couldn’t find it.

On 20 December 2013 03:07, Aniruddha Barapatre
[email protected] wrote:

My current ruby version is ruby 2.0.0p247 (2013-06-27 revision 41674)
[x86_64-darwin13.0.0] and rails version is 4.0.0

Every time I run any rails command I get following message first:

/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/[email protected]/gems/bundler-
1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:216: warning: Insecure world writable dir
/usr/local in PATH, mode 040777

I don’t use a Mac but that appears to be warning you that the folder
mentioned can be written to by any user. Whether that is normal for a
Mac I don’t know. As far as rails is concerned it is just a warning.

=> Rails 4.0.0 application starting in development on http://0.0.0.0:3000
(RuntimeError)
from

/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/application/routes_reloader.rb:6:in

`execute_if_updated’
from

/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/railties-4.0.0/lib/rails/application/finisher.rb:69:in

block in <module:Finisher>' ...... from /Users/aniruddhabarapatre1/RubyRails/profile/config/environment.rb:5:in<top (required)>’

Did you get any errors when you ran bundle install?

Do you get the above error with the application as generated by ‘rails
new’ or have you made some changes?

Post the first few lines of environment.rb, making sure it is clear
which is line 5, where the error is occurring.

Colin

On 21 December 2013 16:55, Aniruddha Barapatre
[email protected] wrote:

Please don’t top post, it makes it difficult to follow the thread.
Thanks.

Colin,

Created another new project with no errors.

Good

Although if I do —

bundle show rails

or any gem file, it couldn’t locate gemfile.

Are you running that from within the rails application folder (the
same folder from which you run bundle install and rails s)?

This is what I have in my environment.rb

It is pointless showing us that as you no longer have the crash there.

Colin

Colin,

Created another new project with no errors. Although if I do —

bundle show rails

or any gem file, it couldn’t locate gemfile.

This is what I have in my environment.rb

Load the Rails application.

require File.expand_path(’…/application’, FILE)

Initialize the Rails application.

Profile::Application.initialize!

I tried running bundle show rails from my project, parent and home
folder.
Everytime I got same message.

Not sure what you really mean by top post. I’m not doing this on
purpose.
I’d avoid this if I know what exactly it is.

I could run bundle install successfully but not rails server even once
and
get those above message.

On 21 December 2013 18:12, Aniruddha Barapatre
[email protected] wrote:

I tried running bundle show rails from my project, parent and home folder.

I asked that you not top post.

Everytime I got same message.

Go to the top level of your rails application (the folder where you
have successfully run bundle install and rails s).
Run bundle install from there. Then run bundle show rails. Copy the
complete sequence of commands and results here.

Colin

On 21 December 2013 21:16, Aniruddha Barapatre
[email protected] wrote:

Not sure what you really mean by top post. I’m not doing this on purpose.
I’d avoid this if I know what exactly it is.

http://lmgtfy.com/?q=top+post

On Saturday, December 21, 2013 3:24:45 PM UTC-6, Colin L. wrote:

On 21 December 2013 21:16, Aniruddha Barapatre
<[email protected] <javascript:>> wrote:

Not sure what you really mean by top post. I’m not doing this on
purpose.
I’d avoid this if I know what exactly it is.

http://lmgtfy.com/?q=top+post

Got it. Thanks.

Could you please help me resolve issue now.

On 21 December 2013 21:32, Aniruddha Barapatre
[email protected] wrote:

http://lmgtfy.com/?q=top+post

Got it. Thanks.

Could you please help me resolve issue now.

Difficult, because you do not provide the information I ask for. I
asked you to -

Go to the top level of your rails application (the folder where you
have successfully run bundle install and rails s).
Run bundle install from there. Then run bundle show rails. Copy the
complete sequence of commands and results here.

Though now you say that you have not managed to run the server, though
earlier you said you had no errors with the new project. Anyhow I
assume that bundle install does work, since you have not said
otherwise, so run the commands above and post the results here please.

Colin

Colin

On 21 December 2013 21:56, Aniruddha Barapatre
[email protected] wrote:


I think we’ve some miscommunication over here.

Yes you are correct.

I created a new rails app – rails new dummy

If I give cmd – rails server, it runs successfully.

Although if I go back to my earlier app Profile, I am still unable to start
server.

OK, now I understand. So the problem is something to do with your
other app. Does it use Devise? I ask because googling for
rescue in execute_if_updated
shows a number of people having that problem with Devise. See
http://stackoverflow.com/questions/16653431/devise-not-working-with-rails-4-0rc1
for example.

Googling for error messages can often be useful.

Colin

On Saturday, December 21, 2013 4:21:08 PM UTC-6, Colin L. wrote:

If I give cmd – rails server, it runs successfully.
http://stackoverflow.com/questions/16653431/devise-not-working-with-rails-4-0rc1
for example.

Googling for error messages can often be useful.

Thanks Colin. It helped a lot.
It seems I had issues in my config/route file.

I had created a new home page and had defined ‘home’ method.
This code was causing further issues –

route to: “profile#home”

On Saturday, December 21, 2013 3:39:01 PM UTC-6, Colin L. wrote:

purpose.
asked you to -

I think we’ve some miscommunication over here.
I created a new rails app – rails new dummy
then went inside that folder and ran command – bundle install

Using rake (10.1.1)
Using i18n (0.6.9)
Using minitest (4.7.5)
Using multi_json (1.8.2)
Using atomic (1.1.14)
Using thread_safe (0.1.3)
Using tzinfo (0.3.38)
Using activesupport (4.0.2)
Using builder (3.1.4)
Using erubis (2.7.0)
Using rack (1.5.2)
Using rack-test (0.6.2)
Using actionpack (4.0.2)
Using mime-types (1.25.1)
Using polyglot (0.3.3)
Using treetop (1.4.15)
Using mail (2.5.4)
Using actionmailer (4.0.2)
Using activemodel (4.0.2)
Using activerecord-deprecated_finders (1.0.3)
Using arel (4.0.1)
Using activerecord (4.0.2)
Using coffee-script-source (1.6.3)
Using execjs (2.0.2)
Using coffee-script (2.2.0)
Using thor (0.18.1)
Using railties (4.0.2)
Using coffee-rails (4.0.1)
Using hike (1.2.3)
Using jbuilder (1.5.3)
Using jquery-rails (3.0.4)
Using json (1.8.1)
Using bundler (1.3.5)
Using tilt (1.4.1)
Using sprockets (2.10.1)
Using sprockets-rails (2.0.1)
Using rails (4.0.2)
Using rdoc (3.12.2)
Using sass (3.2.13)
Using sass-rails (4.0.1)
Using sdoc (0.3.20)
Using sqlite3 (1.3.8)
Using turbolinks (2.1.0)
Using uglifier (2.4.0)
Your bundle is complete!
Use bundle show [gemname] to see where a bundled gem is installed.

This is my output for bundle install.

bundle show rails –
/Users/aniruddhabarapatre1/.rvm/gems/ruby-2.0.0-p247/gems/rails-4.0.2

If I give cmd – rails server, it runs successfully.

Although if I go back to my earlier app Profile, I am still unable to
start
server.

This forum is not affiliated to the Ruby language, Ruby on Rails framework, nor any Ruby applications discussed here.

| Privacy Policy | Terms of Service | Remote Ruby Jobs