MissingSourceFile


#1

I’m going to bet that this issue has been gone over before, so apologies
there, but I’m a newbie, and a quick look back through the email
archives
didn’t reveal anything, so here goes. Please feel free to point me to
an
earlier thread on this.

I have done a clean install of Rails on Ubuntu. Ruby1.8 .

I make a new app, database, model and controllers.

After starting WEBrick, the “Congratulations page shows no problems”.
But
when I try to acess any of my generated controllers I crap out with the
the
following traceback. (rake output included as well) What could be
going on
here? I’ve tried a few clean new aps, and the same each time. Same
result
behind Apache, or exposed via WeBrick.

The - “ERROR MissingSourceFile: no such file to load – irb” is
interesting. It looks like it doesn’t even know what file to look for
at
all.

thanks,
matt

172.16.88.1 - - [27/Oct/2005:01:21:56 PDT] “GET /tester HTTP/1.1” 200 0

  • -> /tester
    [2005-10-27 01:21:57] ERROR MissingSourceFile: no such file to load –
    irb
    /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:21:in
    require__' /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:21:inrequire’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:214:in
    require' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/breakpoint.rb:18 /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:207:inload’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:39:in
    require_or_load' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:22:independ_on’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:178:in
    require_dependency' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:178:inrequire_dependency’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:194:in
    const_missing' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/dispatcher.rb:76:inreset_after_dispatch’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/dispatcher.rb:46:in
    dispatch' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/webrick_server.rb:117:inhandle_dispatch’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/webrick_server.rb:83:in
    service' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/httpserver.rb:104:inservice’
    /usr/lib/ruby/1.8/webrick/httpserver.rb:65:in run' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:172:instart_thread’
    /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:161:in start' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:161:instart_thread’
    /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:95:in start' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:92:ineach’
    /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:92:in start' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:82:instart’
    /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:82:in start' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/webrick_server.rb:69:indispatch’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3
    /lib/commands/servers/webrick.rb:59
    /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:21:in
    require' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:214:inrequire’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/commands/server.rb:28
    /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:21:in
    require' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:214:inrequire’
    script/server:3

Then from rake ----
(in /var/www/ToDo)
/usr/bin/ruby1.8 -Ilib:test “/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.6.2
/lib/rake/rake_test_loader.rb”
/usr/bin/ruby1.8 -Ilib:test
“/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.6.2/lib/rake/rake_test_loader.rb”
“test/functional/tester_controller_test.rb”
Loaded suite /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.6.2
/lib/rake/rake_test_loader
Started
.
Finished in 0.091092 seconds.

1 tests, 1 assertions, 0 failures, 0 errors


#2

I’m developing on Breezy at the moment and have had a great time.

First piece of advice is that you have ALL of (the rather fragmented)
Ruby installed - especially irb :wink:

Second, use gem to install rails and associated helpers (not the .deb
packages in the apt repos). That way you’ll be installing and
configuring packages the cannonic “Ruby” way rather as they expect to be
installed (if you get my drift).

Also, I have a question of my own:

When developing on Linux, what dev environment are people using for RoR?
I’m using a tabbed command-line window in Gnome with webrick in one tab,
breakpointer in another, psql term to the dev database in a third and
vim (yes I know…) in the fourth. I also (rather obviously) have
firefox open.

What works for you guys…?

Nicholas


#3

matthew clark schrieb:

I’m going to bet that this issue has been gone over before, so apologies
there, but I’m a newbie, and a quick look back through the email
archives didn’t reveal anything, so here goes. Please feel free to
point me to an earlier thread on this.

I have done a clean install of Rails on Ubuntu. Ruby1.8 .
I’d advise you to compile your own ruby 1.8.3 in /usr/local and install
all extensions as gems. The version in ubuntu breezy unfortunately has
some serious bugs [0]. For a quick fix, install the “irb” and “ri”
packages which are normally part of ruby, but seperate packages in
debian/ubuntu.

Cheers,
Paulus

[0] http://bugzilla.ubuntu.com/show_bug.cgi?id=18851


#4

I’m going to bet that this issue has been gone over before, so apologies
there, but I’m a newbie, and a quick look back through the email
archives
didn’t reveal anything, so here goes. Please feel free to point me to
an
earlier thread on this.

I have done a clean install of Rails on Ubuntu. Ruby1.8 .

I make a new app, database, model and controllers.

After starting WEBrick, the “Congratulations page shows no problems”.
But
when I try to acess any of my generated controllers I crap out with the
the
following traceback. (rake output included as well) What could be
going on
here? I’ve tried a few clean new aps, and the same each time. Same
result
behind Apache, or exposed via WeBrick.

The - “ERROR MissingSourceFile: no such file to load – irb” is
interesting. It looks like it doesn’t even know what file to look for
at
all.

thanks,
matt

172.16.88.1 - - [27/Oct/2005:01:21:56 PDT] “GET /tester HTTP/1.1” 200 0

  • -> /tester
    [2005-10-27 01:21:57] ERROR MissingSourceFile: no such file to load –
    irb
    /usr/local/lib/site_ruby/1.8 /rubygems/custom_require.rb:21:in
    require__' /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:21:inrequire’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:214:in
    require' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/breakpoint.rb:18 /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:207:inload’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:39:in
    require_or_load' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:22:independ_on’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:178:in
    require_dependency' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:178:inrequire_dependency’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:194:in
    const_missing' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/dispatcher.rb:76:inreset_after_dispatch’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/dispatcher.rb:46:in
    dispatch' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/webrick_server.rb:117:inhandle_dispatch’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/webrick_server.rb:83:in
    service' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/httpserver.rb:104:inservice’
    /usr/lib/ruby/1.8/webrick/httpserver.rb:65:in run' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:172:instart_thread’
    /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:161:in start' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:161:instart_thread’
    /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:95:in start' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:92:ineach’
    /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:92:in start' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:82:instart’
    /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:82:in start' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/webrick_server.rb:69:indispatch’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3
    /lib/commands/servers/webrick.rb:59
    /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:21:in
    require' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:214:inrequire’
    /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-0.14.3/lib/commands/server.rb:28
    /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:21:in
    require' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.2.3/lib/active_support/dependencies.rb:214:inrequire’
    script/server:3

Then from rake ----
(in /var/www/ToDo)
/usr/bin/ruby1.8 -Ilib:test “/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.6.2
/lib/rake/rake_test_loader.rb”
/usr/bin/ruby1.8 -Ilib:test
“/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.6.2/lib/rake/rake_test_loader.rb”
“test/functional/tester_controller_test.rb”
Loaded suite /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.6.2
/lib/rake/rake_test_loader
Started
.
Finished in 0.091092 seconds.

1 tests, 1 assertions, 0 failures, 0 errors