Forum: GNU Radio Ver 3.7 stable?

Eed3ebafce202c8454ed529806d87d01?d=identicon&s=25 Mamoru Yamamoto (Guest)
on 2014-06-07 18:07
(Received via mailing list)
Dear experts,

<I send this question to both GNU radio and USRP mailing lists. I do not
know which is better place for this discussion.>

(1) Introduction
I am Mamoru Yamamoto from Kyoto Univ.
Some may know that I am doing satellite-beacon experiment
by using USRP1 + GNU Radio.  We call the receiver as
GRBR (GNU Radio Beacon Receiver).
http://www.rish.kyoto-u.ac.jp/digitalbeacon/
Sorry this web site is very old.  Now I am using
USRP1 + uhd + GNU Radio from python script
Also I am using Ubuntu 12.04LTS.
My application is a very simple dual-channel receiver
recording IQ time-series on two files.
The system is VERY stable and useful.  I like it very much.

(2) Current situation
Now I try to move to Ver 3.7.
(I installed the software by "build-gnuradio script".)
Necessary small changes for me were
-- "optfir.low_pass" location change
-- "freq_xlating_fir_filter_ccf" location change & centerfrequency
setting from negative to positive
-- "file_sink" location change

(3) Questions
These changes were done.  I now start running the system,
but have problems.  I have 2 questions.

Q1: I run the modified code with Ubuntu-32bit 12.04LTS.  My code worked
for several times, but after that, it created only "0-byte" files
(=immediate stop), and then no files were created.  I checked the uhd
status, and found that "uhd_find_devices" was successful while
"uhd_usrp_probe" failed (see below).  I now connect USRP1 to USB3 port.
 Is this wrong?

Q2: I also tried to use the same V3.7 code with Ubuntu-64bit 12.04LTS.
But output file from my code is always 0-bytes (=immediate stop).
Please tell me if 64bit OS is useless.

=== Check after the problem (Q1) ===
beacon@Beacon-36:~/beaconRX$ uhd_find_devices
linux; GNU C++ version 4.6.3; Boost_104800; UHD_003.007.001-72-g383061d8

--------------------------------------------------
-- UHD Device 0
--------------------------------------------------
Device Address:
    type: usrp1
    name:
    serial: 2R24X5U1


beacon@Beacon-36:~/beaconRX$ uhd_usrp_probe
linux; GNU C++ version 4.6.3; Boost_104800; UHD_003.007.001-72-g383061d8

-- Opening a USRP1 device...
Error: RuntimeError: usb rx6 submit failed: LIBUSB_ERROR_IO

==============================

Thanks for your help and suggestions.

--
Mamoru Yamamoto / RISH, Kyoto University
yamamoto@rish.kyoto-u.ac.jp
Phone +81-774-38-3814, Cell +81-90-5653-7555
B4ffbc711addde4c649b1ed526df6157?d=identicon&s=25 Martin Braun (Guest)
on 2014-06-10 14:08
(Received via mailing list)
On 06/07/2014 06:05 PM, Mamoru Yamamoto wrote:
> Q1: I run the modified code with Ubuntu-32bit 12.04LTS.  My code worked
> for several times, but after that, it created only "0-byte" files
> (=immediate stop), and then no files were created.  I checked the uhd
> status, and found that "uhd_find_devices" was successful while
> "uhd_usrp_probe" failed (see below).  I now connect USRP1 to USB3 port.
>  Is this wrong?

It's not wrong, but it doesn't help you with anything. Does it work on
the USB2 port?

> Q2: I also tried to use the same V3.7 code with Ubuntu-64bit 12.04LTS.
> But output file from my code is always 0-bytes (=immediate stop).
> Please tell me if 64bit OS is useless.

No, it's not. Are you sure this is not connected to the USB error?

M
B4ffbc711addde4c649b1ed526df6157?d=identicon&s=25 Martin Braun (Guest)
on 2014-06-10 14:27
(Received via mailing list)
On 06/07/2014 06:05 PM, Mamoru Yamamoto wrote:
> Dear experts,
>
> <I send this question to both GNU radio and USRP mailing lists. I do not
> know which is better place for this discussion.>

Mamoru,

in this case, the GNU Radio mailing list would have been better. You can
also cross-post (i.e. post to both mailing lists at once), so we know
you did this, and don't answer twice (as was the case here).

I hope our responses have been helpful!

Martin
Eed3ebafce202c8454ed529806d87d01?d=identicon&s=25 Mamoru Yamamoto (Guest)
on 2014-06-11 21:34
(Received via mailing list)
Thanks friends,

<Again cross posting.  I am not good at using the mailing list.  I keep
the subject the same, and hope that this post will be connected to the
same thread.>

Thank you for all suggestions.  They are very helpful.

I am continuing the long-run test.  Until now the failure occurred only
one time (that was my report).  After that the system is working fine
for several days.  Now I connect my USRP1 to USB2 port, and it is
working fine with 32-bit Ubuntu.  Thanks for your suggestions.  The
reported failure occurred with USB3 port.  I can avoid it.

I am sorry I do not pursue the 64-bit Ubuntu issue.

Mamoru Yamamoto


(2014/06/08 1:05), Mamoru Yamamoto wrote:
> http://www.rish.kyoto-u.ac.jp/digitalbeacon/
> Necessary small changes for me were
> for several times, but after that, it created only "0-byte" files
> beacon@Beacon-36:~/beaconRX$ uhd_find_devices
>
> beacon@Beacon-36:~/beaconRX$ uhd_usrp_probe
> linux; GNU C++ version 4.6.3; Boost_104800; UHD_003.007.001-72-g383061d8
>
> -- Opening a USRP1 device...
> Error: RuntimeError: usb rx6 submit failed: LIBUSB_ERROR_IO
>
> ==============================
>
> Thanks for your help and suggestions.
>


--
Mamoru Yamamoto / RISH, Kyoto University
yamamoto@rish.kyoto-u.ac.jp
Phone +81-774-38-3814, Cell +81-90-5653-7555
Please log in before posting. Registration is free and takes only a minute.
Existing account

NEW: Do you have a Google/GoogleMail, Yahoo or Facebook account? No registration required!
Log in with Google account | Log in with Yahoo account | Log in with Facebook account
No account? Register here.